söndag 31 oktober 2010

Underjordi




En dag i tunnelbanan skulle det kunna vara, i själva verket är det ögonblicksbilder tagna vid diverse resor fram och tillbaka till den stora staden mellan holmarna. Annars är det en trött dag i dag, gårdagen tillbringades på Evas 50 årsfest. Vilken fest sen, de hade engagerat en sommelier och tillika kock som fixade middagen i Italienskt tecken. Se på följande enastående matupplevelse.
Förrätt. Pepparrot och potatisterrin, rökt ren timbal. Dryck Cidre De Normandie
Huvudrätt. Örtrimmad majskyckling bröst, getostrisini  (som risotto men gjort på pasta) spetskål med bacon, rödvinssky. Dryck, rött vin Le Tense 2006-Sassella (Nino Negro).
Dessert. Jordgubbssoppa, grönpepparglass, honungsflarn och till det ett lätt mouserande vin Nivole 2009-Michaele Chiarlo-Piemento.
Behöver jag tillägga att allt och jag menar precis allt var ändå godare än vad du tror när du läser menyn.

Carpe...

fredag 29 oktober 2010

Michael och Anders Z




Helt plötsligt stod han där, Michaels brorsa eller var det Michael själv. Nobody knows but jesus. På Drottninggatan utanför Åhlens där var han i full aktion dansande till sin suggestiva musik. På Prins Eugenes Waldermarsudde pågår en 150 års jubileum utställning av Zorns mästerverk. Det är lätt att tro att Zorn bara målade frodiga kullor från Dalarna eftersom de är dessa målningar som nästan alltid omtalas när Zorn kommer på tapeten. Då kan jag bara rekommendera att besöka utställningen där man kan beskåda otroligt vackra och ofattbart skickligt utförda porträtt och landskap och folktraditonsmotiv. Måste erkänna att jag häpnade över vilken gigant han var. Också en föregångare då han i en starkt puritansk tid vågade måla av nakna kullor  i naturen ofta vid vatten där han får fram vattenblänket starkt realistiskt i målningarna. Många av tavlorna är i privat ägo som visas på utställningen så chansen att få se dem i fortsättningen är nog inte stor. Gå dit och kolla in vet ja, du kommer inte att ångra dig.

Carpe....

onsdag 27 oktober 2010

Söder





En promenad på söder kan ge mycket, speciellt om man avviker från de stora gatorna. På Sankt Paulsgatan stod en stor port öppen, gatan hette en gång i tiden Sancti Påwels gathun. Innanför finns en vacker innergård med kullersten och ett alldeles eget enplanshus med fint exotiskt träd framför porten. Sen vek jag in på Skaraborgsgatan där frid råder. En enda mötande forgängare med barnvagn och då ska man veta att denna gatan går parallellt med Götgatan där det ständigt är bilar och fotgängare i en salig röra. Å hur blev det med det där löftet att Götgatan skulle bli en bilfri zon? Är det nån som sett det förverkligas? Även här på Skaraborgsgatan dyker det upp små fina innergårdar prydda med statyer bland annat. På sista bilden kom en duva in för landning i porten och förhöjde motivet en aning i alla fall. Sancti Påwels gathuns namn härstammar troligen på något sätt från Maria Magdalena kyrka som ligger intill Sankt Paulsgatan. Här ligger flera av dåtidens kända författare begravda, Evert Taube med hustru Astri lär nog vara de av allmänheten mest kända celebriteterna på kyrkogården. Som sagt undvik de stora gatorna på söder om du vill upptäcka för dig nya och spännande områden.

Carpe   

fredag 22 oktober 2010

Svart och vitt



Här kommer lite påståenden som sagts om färg respektive svartvitt foto som jag läst lite här och där på nätet.
Färgbilder är mer verklighetstrogna än svartvita bilder då de ger mer information i bilden. Svartvita bilder är överlägsna när det kommer till kontrast, texturer och ton.
Många tycker också att svartvita bilder vinner på att man inte behöver omedvetet tänka på vad färgen säger oss i bilden. Det blir en bättre harmoni överlag i svartvita bilder.
Blommor ser nästan alltid bättre ut i färg, jo jag lovar!
Solnedgångar är nästan uteslutet i svartvitt, man missar lite hela poängen med att visa de fina färgerna i solnedgången…
Vissa saker blir extremt bra för svartvita bilder:
Saker som finns i starkt soljus skapar oftast mörka skuggor som ser underbart ut i svartvitt.
Porträtt o boy blir det fint eller blir det extremt fint? Människor med mycket struktur gör sig helt rätt i svartvitt, toppa det med en äldre person så är det ett tidslöst porträtt som man vill se om och om igen.
Motiv som har extremt starka färger kan bli lite för mycket för vår tankecentral och skära bilden.
Provar man att göra om en färgstark bild till svartvitt så blir det oftast bra.
Romantiska motiv, jo det blir tidlöst! Lägger man fram en bröllopsbild i färg och samma i svartvitt så väljer ofast brudparet det svartvita (förutsättning att efterbehandling för svartvitt är bra gjord).

Carpe...

Mammon






Clas i Sjön öppnade ny butik igår på Drottninggatan, vi var där naturligtvis. Hade tänkt handla ett par prylar, räckte med att titta på hur långa köerna till kassorna var för att låta det bero till en annan dag. Ingången ser ut som Mammons tempel (Mammon vanligen personifierad som girighetens, rikedomens och orättvisans demon). Nu tyckte herr Ek att det borde kallas Pappons tempel eftersom det mestadels är det manliga könet som handlar på Clas i Sjön, kallas ju också gubbdagis av många. Båda går bra tycker jag. Å duger inte Classe så kan man ju slinka in på en nålverkstad och tatuera sig, mäkta populärt bland de unga numera. Förr var det bara kåkfarare och sjömän som förfulade sina kroppar med tatueringar. En stilla undran i mitt huvud är hur kommer de att tycka om sina tatueringar när de blir äldre och kroppen börjar förfalla med slappare skinn kanske lite övervikt uppstår med åren rätt vanligt å sammantaget hur ser de där motiven ut då på kroppen. 
Vill nog ingen tänka på ens en gång. Cirka 20 procent av de som tatuerar sig i unga år ångrar sig senare i livet. Det som verkade som en god idé i tjugoårsåldern, skapar ångest tjugo år senare! På saluhallen kan man beskåda resultatet av ett underverk som skett på Gotland, de har nämligen frigående ägg där?? Om de är frigående hur kan de endast kosta 4 kronor stycket, de är ju faktiskt en sensation av stora mått.

Carpe...

onsdag 20 oktober 2010

Närkingar

Hittade två gamla foton i min mormors fotoalbum, läckra tycker jag. På den översta står min mormor och morfar till höger i bild. Lätt att bestämma årtionde om man kollar morfars syster till vänster, hattskrollan och klänningen var mode från 1925 till ca 1940. Är ändå ganska säker på att fotot är från slutet av 30 talet. Å bilen då vad är det för typ, en A-Ford eller T-Ford?  Kanske nån som kan upplysa mig om det? Grabbarna på hölasset har jag noll koll på vilka de är. Närkingar någonstans i Glanshammartrakten är helt klart. Hattarna är helt unika, för mig i alla fall. Tror mig ha sett dylika på bilder av arbetare på farmer i USA, här kan man låta fantasin få skena iväg och tänka sig att usa-emigranter skickat hem hattarna till kompisarna i hemlandet eller så fanns de till salu i handelsbodarna för köp speciellt framtagna för lantarbetare kanske.

fredag 15 oktober 2010

Tors Dag

Så var det torsdag igen, ja det var ju igår det, blev försenad med uppladdningen. Veckorna rusar förbi i en allt hastigare takt känns det som rätt ofta, skulle behöva utöka antalet timmar per dygn helst fler timmar under den ljusa delen av dagen. Bara för att hinna med allt jag vill hinna med. Polarna väntade som vanligt vid spottkoppen på Centralstation, det är ju torsdag. Vi är nu inne på det sjunde året med torsdagsträffarna rätt häftigt om jag får säga det själv. Var ska vi käka är den stående första frasen efter hälsningsceremonierna. Idag blev det Bar och Kök uppe på ludergatan som herr L behagar kalla Malmskillnadsgatan, bra käk där. Sen tog vi en promenad genom den stora staden stannade till vid St Jacobs Kyrka vid Kungsträdgården, grabbarna fick en kallelse att här i inträden och möt din skapare. Konstigt var det, grabbarna såg frälsta ut när de i tropp stegade ut från kyrkan en stund senare?  Vad var det som hände troligen en känsla av en nära döden upplevelse. I alla fall, den försvann som en avlöning i månadsslutet när vi till slut nådde promenadens slut på Gröne Jägarn och struparna fick sig en välbehövlig sköljning av livets vatten. Sen så är det lite bilder från resans gång som vinner på att klickas på för större format ska ni veta.

Ten four and out.

söndag 10 oktober 2010

101010

Tvivlar ni på att det är höst? Se bara på färgerna, just det höst utav bara den. Sen är det 101010 alltså 10 i 10 år 2010 bara en sån sak. Å hur var det för 1000 år sen då? Då var det också 101010 eller 10 i 10 år 1010 bara en sån sak alltså. De gamla vikingarna Snorre Sturlarson och Runar Yxhugg slängde yxorna högt i skyn och dansade armkrok här nedanför kyrkan och lägerelden och  kanske ristade de in listiga uppdateringar på nån runsten för 101010 är ju rena binära talet. Vilken dag att fira egentligen Snorre och Runar hävde en mjöd, kanske flera för att fira den historiska dagen. Själv ska jag fira dagen och minnas de gamla vikingarna och deras och vårt binära datum, när jag tar en virre senare ikväll.

fredag 8 oktober 2010

Ögonblick







Aktern på en Paradisebåt, ett höghus vid Brommaplan, en maskinist på en båt försedd med lyftkran vid Riddarfjärden, två arbetare också vid Riddarfjärden troligen Letter eller Polacker som tillhör de som jobbar med den nya pendeltågstunneln som byggs under Riddarfjärden, Slussens T-banestation, en person på tunnelbanetåget på väg över Tranebergsbron,  Paradisepassagerare intensivt spelande på enarmade banditer.
Har man bara kameran mest sig för det mesta så dyker det alltid upp motiv och ögonblick värda att spara för framtiden tycker jag. Kanske bara jag som är lite mer än vanligt förtjust i ögonblicksmotiv vad vet jag. Skulle du dela det med mig klicka i så fall upp dem till större format, vet ja.    

torsdag 7 oktober 2010

Strögarna

Vi käkade på Rosen idag som vanligt höll jag på att säga, inte riktigt sant men nog är vi där ofta på våra torsdagsluncher eller vad säger ni i klubben thirstygangsta? Så småningom strosade vi Hornsgatan ned mot Slussen, vid Hornsgatspuckeln smet vi in på Galleri Kontrast och kikade på Jan Bergmans Stockholmspärlor en fängslande resa i ett svunnet Stockholm. Många fler foton än vad man kan tänka sig får plats i den lilla lokalen, bilderna spänner över nästan hundra år 1888 1976. Är du det minsta intresserad av hur vår stad såg ut förr, gå och se utställningen. Sen var vi ned i gångarna på Slussen och kollade in CD ,vinyl, video och böcker butiken som köper och säljer begagnat och nytt. Janne var rätt sugen på att köpa hela paketet med alla Sopranos avsnitten. Backade när det kostade 1200:- bagare. Sen vart vi väldigt törstiga och stolpade in på Strömmen och intog lite livets vatten. En trevlig torsdag med gänget som vanligt alltså. 

onsdag 6 oktober 2010

Tri-X

 
 
Roade mig för en tid sen och köpte en svartvit Tri-x film till min gamla analoga Pentax ME kamera. Har hållit på att ta bilder sen i våras på den rullen. För nån vecka sen bestämde jag mig att nu får det vara nog. Kör slut på rullen så jag får se om det blir något av den. Allt nog det gjorde jag och resultatet blev mindre lyckat, de här bilderna tillhör dem som blev ganska bra exponerade. Han Gert på Svenska Kort som framkallade filmen åt mig påvisade att jag troligen har ljusinsläpp i kameran. Det insåg även jag efter att följt hans erfarna blick över negativen. Som tur var är hade den rullen som jag satt in i kameran inte matats fram varför den enkelt kunde tas ut och kameran kunde inspekteras. Det sitter tätningslist på en liten del av locket resten är utan. Vad jag minns har där aldrig varit någon isolering förutom den där lilla biten i ett hörn.Kameran har antagligen varit ljustät från början som den är konstruerad men gamla grejer är gamla grejer och locket håller inte tätt längre av årens slit.Cirka 35 - 40 år gammal kamera behöver lite underhåll den saken är klar. Måste alltså hitta bra tätningsmedel om jag ska fortsätta och leka med Pentaxen å det ska jag nog.
Kolla in Lucas sovställning, jag var barnvakt åt Lucas för någon vecka sedan. Vi hade kul och han var på bra humör, vad jag glömde bort är att killar i hans ålder behöver mellanmål vilket jag till min stora förfäran först förstod dagen efter. Lucas blev helt enkelt skitsur på mig och ville inte leka längre utan la sig hungrig och ledsen på skötväskan som var det närmaste mamma han kunde komma och somnade på ett par sekunder. Ska gottgöra honom nästa gång han kommer med två mellanmål. Kolla gärna på bilderna i större format genom att klicka på dem.

Glöm inte att ta er ut å klicka på samtiden.