onsdag 12 januari 2011

Bosättarna

Det här är Taylor Falls, ser oansenligt ut men är en historisk plats, det var hit de kom de nya bosättarna i Minnesota från Skandinavien. Via Atlanten till NewYork därifrån till Michigansjöarna sen via flodbåt på Missisippi River och slutligen via bifloden St Croix River till Taylor Falls. Många utvandrare från Sverige tog alltså sina allra första steg på Minnesotas marker just här. De första kom under de första åren på 1850 talet efter en lång resa nu återstod bara att finna mark att bygga sig ett första enkelt hus att överleva den kommande vintern å de är stränga i dessa trakter. Det är nästan omöjligt att föreställa sig vilka vedermödor de måste ha gått igenom.    
Det här är ett så kallat log house ett typiskt hus som de flesta skandinaviska bosättarna reste efter de första årens röjning av marker bygge av lada o.s.v. När de kom till det nya landet var det bråttom att få upp ett första boställe som oftast bestod av ett litet hus som både var kök och rum för hela familjen. Huset här ovan finns på ett ställe som heter Scandia där man samlat gamla historiska byggnader från den här tiden.    
Detta är den allra första kyrkan "Gammel Kyrka" som restes av skandinavierna i Minnesota. Även den har flyttats till Scandia från ursprungsplatsen.
Här tänder vår ciceron ljusen i gammel kyrkan, om jag minns rätt så var hon svenskättling. 
Den stora granitobelisken restes år 1900 på en av de första svenskamerikanska farmerna en halvmil från Scandia vid Hay Lake som ett Monument to first Swedish settlers .  1850 - 1900 In memory of the first Swedish settlers in Minnesota lyder texten på minnesstenen.

Inga kommentarer: