onsdag 30 juni 2010

Denna bilden tycker jag passar bra in på följande historia.

En man står inför Sankt Peter vid Pärleporten.

Sankt Peter förklarar att det är inte helt enkelt att få komma in i himmelen. Vissa villkor måste vara uppfyllda innan man får passera in genom Pärleporten.
- Har du levt ett religiöst liv och gått i kyrkan?
- Nja, kanske inte, svarar mannen.
- Det var inte bra.

- Har du kanske varit generös, givit pengar till fattiga eller välgörenhet?
- Nja, kanske inte, svarar mannen.
- Det var inte bra.

- Har du gjort goda gärningar, som att vara hjälpsam mot grannar?
- Nja, kanske inte, svarar mannen.
- Några andra goda gärningar?
- Nja, kanske inte, svarar mannen.
- Det var inte bra.

Sankt Peter blir fundersam och säger smått förargad:
- Alla gör något bra någon gång. Hjälp till, jag försöker hjälpa dig. Tänk efter! Något gott måste du ha gjort.

Efter någon sekunds funderande säger mannen:
- Det var förstås den där gamla damen. Jag kom ut från affären och såg henne omringad av ett dussin ligister. De hade tagit hennes handväska, knuffat omkull, sparkade och hånade henne.

- Jag blev så fruktansvärt arg att jag ställde ned mina kassar, gick in i hopen och tog tillbaka hennes väska. Sedan hjälpte jag henne upp på fötter och gick fram till den störste av dom och talade om vilken feg usling han var. Och sedan spottade jag honom rakt i ansiktet.

- Wow, säger Sankt Peter, Det var imponerande. När hände det här?
- För omkring 10 minuter sedan.







Besök idag på kliniken där jag först akupunkterades och sen masserades hårdhänt, å då menar jag riktigt hårdhänt. Kristoffer som naprapaten heter använder sig av armbågen och hela kroppstyngden då han massakrerar mina muskler. Det är ju helt OK till att börja med då han följer muskeln med armbågen dock vid tredje gången har han arbetat sig ned till där knutor och sammanflätningarna håller till. Då jävlar i min själ känns det kan jag tala om. Nu hade jag ont redan innan jag kom till kliniken å inte har man mindre ont när man går därifrån. Haltade ned till Mauros Espressobar vid korsningen Odengatan och Sveavägen för lunch, fina sallader och mycket goda soppor hittar man på denna lilla servering. Så kan man dessutom sitta ute på trottoaren och käka. Under tiden jag intog lunchen så blev jag varse att många cyklister passerade förbi! En knäpp ide landade i huvudet och snart satt jag där och käkade och ömsom halade upp kameran och knäppte bilder på cyklisterna som rasslade förbi och som får bli en liten kavalkad i olika cykelstilar.

söndag 27 juni 2010

Blomman står normalt i skugga på kvällen, dock har solljus reflekterats via fönster under de sista skälvande minuterna innan La Luna har lämnat arenan för denna kväll. Dagarna blir nu lite kortare för varje dag. En vecka har gått sen sommarsolståndet inföll, årets längsta dag.


Solen leker tafatt innan den går ned under horisonten. En liten lek med ljus och skugga som jag tyckte var kul att testa. Solen står lågt och det blir inte alldeles för hårt exponerat trots att det är direkt solljus. Inte helt enligt regelboken, men varför följa den när det är roligt att experimentera. Finns inget mer att säga om detta.

Alltså klart slut.

torsdag 24 juni 2010


Men farsan vad menar du egentligen? Ska jag....



Love-veckan var ju en trevlig tillställning. Besökte den endast en gång tillsammans med torsdagsgubbarna. Efter att vi varit ombord på nygamla ostindiefararen Göteborgh släntrade vi över till andra sidan strömmen till Skeppsbron och Tillsammansbaren som var IKEA:s bidrag till loveveckan. Här fick vi en starka för 40 bagare och kaffe för 5 kronor och så den där bröllopsbakelsen för 5 kronor. Hur långt tillbaka i tiden måste man gå för att komma i närheten av de kaffe och bakelsepriserna? Här kan vi nog snacka om skicklig företagsreklam. I alla fall trevligt med utsikten och vädret det bästa tänkbara. Här satt vi i ett par timmar och gaggade och kollade in de inhemska turisterna. Som vanligt vinner bilderna på att förstoras!

Roger and over now




I går efter besöket på kliniken för behandling av min eländiga rygg, tog jag på måfå och på kul lite bilder underground i T-bananen. Närmare bestämt vid station S:t Eriksplan å så är det under jord och fick bli i black and white bara därför, precis som vid den tidigare rapporten från underjorden.

That´s all

fredag 18 juni 2010




Tillsammans med Ostindiefararen kom också alla repslagare till stan som tillverkat alla rep och tåg till skeppet och det är en otrolig mängd av dessa på skeppet. Vid pontonen som Göteborgh lagt till vid, visade de upp det gamla hantverket att tillverka rep. Inlindat kom då och då också en Göteborgsk vits. Förr fanns det ett repslageri i stort sett i alla städer i vårt land, ja i alla andra länder också. På Södermalm ligger Repslagargatan, där fanns förr ett repslageri. Kungsholmen hyste också ett repslageri låg ungefär där Kungsholmstorg idag ligger. Skeppsholmen lär också haft ett, konstigt annars med tanke på att den var örlogsbas en gång i tiden.

torsdag 17 juni 2010

En strid ström av besökare på Skeppsholmbron en del för att besöka själva holmen. men många var vi nog som ville bese ostindiefararen Göteborgh. Många av oss ville också kliva ombord. Kostade 100 kronor, tycker jag att det var värt dessutom bidrar man då med lite pengar till skeppets underhåll.



En kille från 1700 talet tog emot oss vid trappan som ledde upp till däck. Han var väl nån sorts dåtida konduktör kanske. Visade biljetten som hastigast å han nickade OK.

Sen hade de trollat fram Bellman och hans ljuva mamsell Ulla, tillsammans drog de några av Bellmans mest kända verk. Ska inte avslöja mina dåliga kunskaper med att försöka tala om vilka verk, det får ni gå dit själva och ta reda på.

Ostindiefararen Göteborgh kom till stan i måndags (17 juni) det är ett ståtligt skepp och har kommit för att hedra prinsessbröllopet. Tänk vad mycken hantverkskunskap från förr som kom till användning vid bygget av skeppet. Det var ju inte så att entusiasterna som startade skeppsbygget hade tillgång till ritningar från förr. De fick kolla in gamla böcker från förr om skeppsbyggeri och söka på alla möjliga och omöjliga källor för att för att hitta kunskaperna som behövdes och inte minst använda gammeldags verktyg så långt som det var möjligt. Tog det 15 år innan det var sjösatt? Jag tror det.

onsdag 16 juni 2010





En drös med bilder från tunnelbanan plus en bussbild. De här tog jag mest för att testa min senaste kameras ISO känslighet. ISO inställningen på bilderna varierar från 600 till 1600. Tycker att de är brusfria och helt ok. Det går att skruva upp ISO till 3200. Har inte testat det läget ännu, men misstänker att där blir det nog brus i bilderna. Får återkomma om det nån gång när andan faller på. Sen är vi under markytan å där finns väl ingen färg, svart och vitt alltså. Eller har jag missförstått något. Som vanligt så vinner bilderna på att ses i större format genom att klicka på aktuell bild.

Roger and over now..


tisdag 15 juni 2010

En bit in på min vanliga promenadrunda blickar jag tillbaka till var jag kom ifrån. Precis som skylten visar så är det från Kyrkbyn, pilen pekar också i stigens riktning som egentligen är vad som återstår av Karl 12:s härväg, lär också ha använts av Gustav II Adolfs krigare.

Fortfarande Kyrkbyn i bakgrunden, bakom mig finns ett äldre hus där en åttioårig gentleman bor, det är han som klipper stigen så den alltid är framkomlig för oss flanörer.

Min promenad går vidare upp på en gång och cykelväg som börjar vid Barkarby Torg med vilken man kan ta sig ända till Akalla Gård om man vill. Så långt ska inte jag. Här är jag nästan framme vid Hästa Gård. Kommunen har satt upp informationstavlor på ett par ställen runt Hästa Gård. Just här på kullen finns husgrunder och gravar från järnåldern.

Nu lyfter de på en färist som vi nyfikna kan klättra över och försöka hitta de där husgrunderna och forntida gravarna som kan vara stensatta både som trekanter, fyrkanter eller rundlar. Ibland finns här Highland Carttles betandes, då är det antagligen bara riktigt modiga cowboys som törs ta sig in.

Framme vid Hästa Gård till vänster den nybyggda uteladan där Highland Cattles inhyses under vinterhalvåret, resten av tiden är de ute på Järvafältet och betar av sly och annat för att hålla jordbrukslandskapet levande.

Gårdens gamla lada som är i trängande behov av upprustning, den här gården finns nämd i de historiska rullorna redan på mitten av 1300 talet. Dock har folk varit bosatta här ännu längre tillbaks i tiden. Hästa Gård är den enda 4H gården i Stockholmstrakten som drivs som ett ekologiskt jordbruk.

Passerar den sista lilla ängen innan jag når fram till Norrvikenvägen som är slutsträckan till utgångspunkten Kyrkbyn. Å där satt han den underliga fjärilen eller är det en nattfjäril? Lutar åt det senare eftersom han inte var svår att fota, det är vid såna här tillfällen macroobjektivet ska vara med.Å som vanligt tycker jag att ni ska klicka på bilderna för att se dom i större format de vinner de på.
Det här är en kopia av Bismarck Nazitysklands stolthet som sjösattes maj 1941 och innebar ett stort hot mot den Atlantiska konvojtrafiken. Några veckor senare lyckades Engelsmännen sänka Bismarck, endast 115 man överlevde av en besättning som bestod av 2100 personer.

Bogserbåten lades i med största varsamhet av båtpappa.


Både gammal som ung var intresserade av de här vackra modellbyggena.

Vid Observatoriedammen söndagen den 12 juni samlades båtmodellbyggare för uppvisning av sina modeller på land som i vatten. Vattnet i dammen var i minsta laget, dammen fylldes dagen innan, men dammen håller inte tätt, varför hälften återstod. Vilket var på gränsen, fanns flera stenar som slängts i och bildade små grynnor som i alla fall en båt fastnade på. På den sista bilden har ubåten fått haveri av något slag varför bogserbåtarna lotsas fram för att putta upp den mot dammkanten. Tog en stund men de lyckade till slut.

torsdag 10 juni 2010

Två olika klädstilar möts, en tycker att det är kallt och den andre att det är högsommarväder. Det var det inte på förmiddagen då var det ruggigt men här vid tolvslaget hade himlen öppnat upp och solen sken och värmde.

Här är det lunchbråttom, mycket att göra förstås.

Skeppsholmen med diverse försäljning av prylar som inte är nödvändiga.


Här på Skeppsholmen tar vi en starköl och kollar in panoramat över mot Gamla Stan och mot Kungsträdgården. Vår stad är vacker nu i försommargrönskan.

Folkmusik på Skepssholmen,
kände igen Johan på snippen och Gärdebylåten sen vete fåglarna vad de spelade. Torsdagsklubben intog lunch på Kungshallen, där finns verkligen ett varierat utbud av olika maträtter och matkulturer. Tillfredsställer nog mångas behov. Därefter drog vi vidare till Skeppsholmen, hela stan verkar vara Love Stockholm 2010. I Kungsträdgården reses det en mängd tält för olika aktiviteter. Skeppsbron likaså med bland annat en stor scen där populära artister ska uppträda under Loveveckan. Samtidigt drog Stockholm Jazz och Bluesfestival igång idag på Skeppsholmen. Klicka gärna på bilderna och förstora dem, de vinner på det.

Roger and over now.