söndag 30 maj 2010




Volvos största hjullastare skulle jag gissa. Kollade in den här plus en massa andra maskiner på MaskinExpo i helgen som var. Storleken får man ett grepp om när man ser hur små de ser ut son och sonson när de klättrar ombord samt sitter i styrhytten. Om du är intresserad att köpa en på avbetalning så är månadskostnaden 78000:-. Kommer inte ihåg slutpriset men att det är högt kan jag lätt garantera.

fredag 28 maj 2010




Strosade här för ett par dar sen, undviker de stora turiststråken som Västerlånggatan och dylika gator. Där är det endast trängsel och jäkt som gäller. Lugnet infinner sig i de smala gränderna dit inga turister ids ta sig. De flesta husen i gamla stan är sen 1600 talet, det var vid den tiden som husen började byggas i tegel. Under stormaktstiden byggdes många hus om, de fick ny fasadutformning med höga gavlar och rikt utsmyckade portaler. På 1700-talet fick många byggnader nya takformer och enhetliga, putsade fasader och under det sena 1800-talet en rikare fasadutformning och stora skyltfönster längs affärsgatorna. Den äldsta bebyggelsen var troligen uppförd i trä.

Roger and over now..

onsdag 26 maj 2010



Pendeln till den stora staden för att lämna in en film för framkallning var dagens avsikt. Halvvägs blir jag medveten om att filmen ligger kvar hemma! Alzheimer light lär det heta.
Akademibokhandeln fanns i alla fall å där inhandlade jag en bok av författaren Owe Vikström. Långsamhetens lov heter den, så här står det på baksidan:
För fort och för mycket. Rastlöshet, effektivitetskrav och stress, tankegångar som allt oftare bryts och tiden blir sönderhackad. Vad händer med en människa som alltid måste vara uppkopplad? Owe Vikström manar till motstånd mot samtidens jäkt och resonerar om vår tids stora bristvaror; livsnjutningen och det stora allvaret." Nästa anhalt Kungshallen och en smaskig cajun lunch där jag också började läsa boken, många tänkvärda saker sägs i den, rekommenderar jag alla att läsa. En halvtimmes meditation i Klara Kyrka till vacker musik framförd på flygel av duktig kvinnlig pianist. Därefter strosande i staden och gamla stan där jag också fikade på ett litet fik nära stortorget, där får man en fika och kanelbulle för 30 bagare, det måste ju vara stadens billigaste eller? Å så står den här streetsingern på stortorget, spelar och sjunger riktigt bra blues och folksånger, Anglé eller amris kan ha varit.

En bra dag alltså.

När man når slutet av "Hoppa hagen" får man ett stop. I betydelsen en kanna öl. Nu är den unge mannen på bilden för ung för att få ta emot ett dylikt varför stopet automatiskt tillfaller mig. Den unge mannen får nöja sig med ett glas saft. Ska inte avslöja vem som stavar så illa men det är inte jag i alla fall.

That´s all.

tisdag 25 maj 2010





Har ni tänkt på det här med att handla frukt och grönsaker på ett torg någonstans i stan eller i förorten. Oavsett var vi handlar får vi nästan alltid fräscha varor i alla fall om vi handlar i en butik med stort kundunderlag. Torgstånden har så gott som alltid fräscha varor de också med ungefär 30 procent lägre pris på det mesta av varorna de har till försäljning jämfört med butikerna. Kan alltså löna sig att handla av torghandlarna.
Såg på nyheterna att Kjell Bergqvist blir den nye moderne Åsa-Nisse planterad i 2000 talet. Ska bli spännande å se vad han gör av den rollen, känner på mig att han passar som handsken i rollen som Åsa-Nisse.

Roger an d over now.
Den här dykbalben står vid Skeppsholmskajen, den ska egentligen stå ute i vattnet fast förankrad i botten och avsedd att förtöja eller bära av fartyg. Här omvandlad till brevlådefundament fiffigt må jag säga.

Tänka att smyga ombord sent en natt och tejpa fast två svarta prickar över Oet, blir en helt annan innebörd i namnet då. Vill påpeka att det endast var en tanke som bara kom upp i huvudet, jag skulle alltså aldrig ta mig för något sådant. Torsten är en gammal bogserare byggd 1895 vid Lundby Mekaniska Verkstad. Från början var hon utrustad med ångmaskin numera ersatt med en dieselmotor.

Lucas på besök på bror Jonathans förskola.

Pippi Långstrumpor som sjunger på förskolans dag i Bålsta här om dagen.

torsdag 20 maj 2010




Grabbarna på Däckdoktorn fixade hjulen i går. De snygga fälgarna satt på vinterdäcken å så ville jag inte ha det så då fick de skifta om. Nu undrar säkert vän av ordning kör han med vinterdäck ända till den 19 maj, det får man ju inte! Lugn bara vi kör odubbat, å däckdoktorn ville inte skifta däck under april månad eftersom hela Sveriges bilägare byter till sommar däck då, fullproppat alltså.

Ja det var inte mer än så just nu.

tisdag 18 maj 2010

Promenera i Stockholm en dag som idag med sol och värme var mumsigt. Turister överallt speciellt runt de här maffiga tulpanerna i Kungsträdgården. Ända tills jag satte mig på en soffa intill för att kanske ta nån bild på dem. Då skingrades de som på en given signal och bara denne gentleman stod kvar filmandes. Satt kvar en stund men inga fler tulpanälskare dök upp. De kom antagligen en stund efter att jag lämnat platsen.


Så småningom kom jag som vanligt till Slussen, fikade på Stadsmuseet och satt en stund uppe på torget och kollade in folk.Alltid lika spännande. Stadsfullmäktige gubbarna har backat vad det gäller ombyggnaden av Slussen och meddelat att de byggnader som skulle ta bort all utsikt nu inte längre ingår i konceptet. Bra så långt, sen får vi se hur det blir.

måndag 17 maj 2010

Det är vackert ute i den kära naturen nu. Lövsprickningen är över och träden är snart färdigklädda. Å så de där maskrosorna som är så vackra där de står på ängarna och lyser gyllengult. Så kommer de in på vår gräsmatta, då tycker vi inte att de är vackra längre fast de egentligen är det. Maskrosorna konkurerar snart ut gräset, så ut med lilla spaden och ta bort de eländiga gräsförstörarna, slutar med en hög på tjugo trettio stycken. Känns ju skönt att räddat gräsmattan från dem. Så går vi ut dagen efter och vad har hänt då , jo lika många till har stuckit upp ur mattan. Så där håller vi på år ut och år in. De av oss som inte ger upp alltså, de där andra som ger upp och låter sina gräsmattor lysa gult ger man ju ett ont öga till eftersom de hjälper maskrosen att föröka sig på grannarnas gräsmattor. En fåfäng kamp som naturen till sist vinner, men i alla fall.....

Roger and over now

fredag 14 maj 2010


Dragspelaren och hantverkaren fann vi på bron Ponte Cestio en av två broar till ön Isola som ligger mitt i floden Tevere eller Tibern på svenska. Bron är rätt gammal eller vad sägs om att den är från 46 före Kristus? Har genomgått flera restaureringar förstås. Dragspelaren fick en Euro av mig både för att han var kunnig på sitt instrument samt att det var OK att fota.

En skolklass som kanske har lektion framför Monumento a Vittorio Emanuele II.

Det här sovande paret satt på en soffa utmed Via dei Fori Imperiali nånstans. Flickan tittade upp och log då hon hörde kamerans slutarklick och insåg att hon fotograferats.

På Ristorante Da Robertino intog vi vår sista kvällsmiddag innan hemresan, såg oansenlig ut vid entren men visade sig vara riktigt stor innanför dörren. God mat och gott vin fick vi, själv åt jag Ossobuco som är tillagad på kalvlägg serverad med risotta, ska du besöka Italien är den rätten ett måste.

Den här killen är fotad i Trastevere en stadsdel av Rom som redan under antiken var tätbefolkad. De som bor här anser sig vara de enda riktiga Romarna. Här bodde förresten drottning Kristina i Pallazo Corsini efter att hon abdikerat från tronen i Sverige och utvandrade till Italien.

onsdag 12 maj 2010




Efter Colosseum kollade vi naturligtvis in Forum Romanum som ligger nära intill. Storslaget, även fast det mesta är ruiner i mer eller mindre bevarat skick. Det här var ju det antika Roms centrum för handel politik och religion. Här fanns flera tempel, två triumfbågar finns kvar den ena byggdes till kejsar Titus ära den andra till kejsar Severus. Trots att det egentligen bara återstår enstaka delar och kolonner av alla byggnader som stod här under antiken, inser man hur väldigt det en gång måste ha varit.

tisdag 11 maj 2010






Första dagen i Rom, torsdag förra veckan inleddes med regn. Vi trotsade regnet och tog oss till
Colosseum via lite omvägar, insåg vi sista dagen då vi hade lärt oss lite mer om alla vägar som bär till Rom. Colosseum uppfördes mellan år 70 till 80 efter Kristus. En kejsare vid namn Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater här för en stor publik, som mest 87000 åskådare. Colosseum skadades vid den stora jordbävningen 1349 som fick den södra sidan att kollapsa. Det mesta av de raserade stenarna användes för att bygga palats , kyrkor och andra byggnader i Rom bland annat vatikanen. All interiör
som var av marmor togs bort och användes på andar platser eller brändes för att göra kalk. Vädret bättrade sig och regnet upphörde och vi kikade på området runt byggnaden.

That´s all today

tisdag 4 maj 2010


På Hamngatan pågår arbetet med den nya förlängningen av spåren för Djurgårdslinjen 7 fram till Sergelstorg. Just nu ligger trafiken nere på linjen. Meningen är att spårvagnen ska rulla igång till sommaren igen när spåren ligger klara. Ska bli intressant att se om de hinner färdigt tills dess.

Här passar de på att njuta av solen vid trappan intill Riksdagshuset både turister och lunchflanörer. De flesta turisterna står på bron över strömmen och fotar varandra dagarna i ända tycks det som. Varje gång jag passerat bron står de där och fotar i ett slags never ending picturing.


Vi avslutar dagen på den kära gamla restaurangen Strömmen vid Slussen med sin vidunderliga utsikt mot inloppet till Stockholm stad. Det verkar som Stadsfullmäktige kanske backar vad det gäller utformningen av nya Slussen efter den massiva kritiken mot senaste förslaget. Nu talar ju sällan politiker klarspråk men en bearbetning av det liggande förslaget lär pågå. Det är bara att hoppas på att ett vettigare byggnadsförlag kommer i dagen.

måndag 3 maj 2010

Tiger Williams i egen hög person besökte vårbrukets dag.

Den här killen tog ett smakprov hos honungsförsäljaren, det var bara det att han tog en rejält stor bit av bivaxet som såldes som handkräm i tron att det var honung. Han såg ut som ett stort frågetecken och undrade vad det var för något han tuggade på. Vi garvade och han upplystes om att han tuggade på bivax. Det var inte gott det syns eller hur.


Vårbrukets dag igår den 2 maj en varje år återkommande händelse på Hästa Gård. Studiefrämjandet arrangerar tillsammans med 4 H årets vårbruksdag på Hästa gård. Loppis och café, skjuta pilbåge, klättra, tova och spinna ull bl.a, på Stockholms enda och dessutom ekologiska bondgård där finns kor, grisar, får, getter, kaniner, hästar och vallhundar.
Grålleklubben körde två traktorer mellan Akalla Gård och Hästa Gård en drog en skrinda med höbalar som säten den andra drog en skrinda med lite bekvämligare säten. Men vem vill sitta i en sådan när möjligheten finns att få åka skrinda med höbalar att sitta på som på den gamla goda tiden.