måndag 27 september 2010

En ganska varm dag på stan för nån vecka sedan, som av en händelse möts Dramaten och Stadsteatern vid Sergels Torg. För den som inte känner till så brukar hjulförsedda vagnar som damen drar på kallas för "Dra maten" eftersom det är just det dom är till för. Å inte bara det hon var klädd i färgstarka kläder dessutom. Tungt läge alltså, och jag måste klicka på kameran och spara till mitt bildbiblioteket. Sen är det tre ögonblicksbilder tagna från  fiket vid korsningen St Eriksgatan och Fleminggatan. Folk rusar på, det är lunchtid och det ena och det andra ska hinnas med och ändå ser folk ganska avspända ut. Som vanligt tycker jag att du ska klicka på bilderna för att kika på dem i ett större format.

onsdag 22 september 2010

Lite vimmelbilder från den stora huvudstaden Stockholm, ganska så liten internationellt sett. Har ändå behållit en ganska unik karaktär under många år, tills nu. För nu tycker jag att den håller på att byggas bort. Ibland undrar jag är det bara jag som reagerar på t.ex de j-a fula mastodonthusen som numera fullständigt skymmer Centralstationen och fler ska byggas runt om i staden. Ur led är tiden var det någon sa i tidernas begynnelse, och jag håller med. Översta bilden fick jag en känsla av att damen som vänder sig bort från de övriga målmedvetna resenärerna funderade på om det verkligen var rätt tåg för henne. Nästa bilder är från Kungshallen en dag vid lunchtid. Där efter ute på Kungsgatan vid Konserthuset med lunchflanörer. Sen ser du två tänkare på en bänk i Gallerian på Hamngatan. Sist och längst ned restaurang Strömmen vid Slussen, en öl en kvinna långt borta i tanken, så tänker jag när jag tar den bilden. Sen så är det som vanligt att bilderna blir bättre att titta på om du klickar på dem för större bild.. 

Ut å klicka med era kameror nu

tisdag 21 september 2010

Vi var bjudna på Ålandskryss i helgen med Birka Paradise, vi hade en trevlig resa med god mat och mycken skoj. Dansbandet som spelade var det populära Blender som drar massor av unga duktiga buggare och dansare i allmänhet. Det bäddar för att det inte är fylla på båten, dansare håller sig nyktra för att hålla ut till sista dansen, garanterat. Fast foxtrot finns inte på kartan längre för de här unga dansarna nittionio procent gnussar. Här kommer en liten förklaring vad gnuss är för sorts dans.

"Gnuss" är en variant av foxtrot som ursprungligen dansades i de norra regionerna av landet. Idag har det dock blivit mer utbrett över hela landet, främst genom oss norrlänningar som smyginvaderar de södra regionerna.
Gnuss innebär att kille dansar med sin panna, haka eller sina läppar mot tjejens panna (beroende på längdskillnaden på paret). Under dansen så vrider paret på huvudena i rytmik till dansen så att båda i paret alltid titta åt samma håll, i den riktning som paret är på väg i det ögonblicket. I princip kan man säga att går man på höger fot så vrids huvudet till höger och på vänster fot så vrids huvudet till vänster. Man lever sig oftast in med hela kroppen i musiken mer när man dansar så, iaf uppfattas det så av de som ser på.
Det finns också en del förutfattade meningar om gnuss då många ser det som något väldigt intimt. Detta behöver dock inte alls vara fallet utan gnuss är helt enkelt ett sätt att dansa, likväl som bugg eller "vanlig" foxtrot. 

Personligen tycker jag att det närmast ser ut som om de har samlag på golvet, men inser också att de har kul och lever sig in i dansen. En fråga som nästan alltid dykt upp i mitt huvud när jag ser par som gnussar är dansar man gnuss med en helt okänd person som man aldrig tidigare träffat eller dansat med? Det skulle jag inte tro, måste jag dock fråga de där gnussarna hur de beter sig då de bjuder upp. 
Får jag lov till en gnuss??

fredag 17 september 2010

Kollade in den nya fotbollsarenan som är under uppbyggnad nära Råsunda Stadion. Blev förvånad över hur långt den hade kommit. Trodde att den låg i en långbänk med tanke på alla oegentligheter som begåtts av ett par kommunalanställda. Å sen kommer den stora frågan finns det publikunderlag för det här gigantiska bygget? Stockholms fotbollslag verkar gå någon sorts kräftgång just nu, så vilka lag som ska kunna dra tillräckligt med publik till de tre stora arenorna staden har, är en gåta för mig.Det är klart fotbollshuliganerna har en hel del nytt och fräscht att slå sönder i den nya anläggningen.Antar också att ju sämre Stockholmslagen presterar desto aggresivare blir huliganerna. 
Kanske blir jättebra vi ska hoppas det.
I går träffades torsdagsgänget som vanligt och käkade BBQ krubb på Kungshallen. Goa grejer det, men också en mängd kalorier. Vilket vi naturligtvis  motionerade bort sen, vid konserthuset hade motorcykelpoliser spärrat av en fil av Sveavägen, samtidigt såg vi en helikopter som hovrade nära intill. Alltså trodde vi att nu har det rånats igen, men så var inte fallet, när vi nådde fram till Sergels Torg var där en mängd folk som förde ett förfärligt oväsen somliga tutade i sådana där vuvuzelor andra gapade och förde oväsen i största allmänhet. Allt detta för att överrösta SD:s överkucku Jimmie Åkesson. Han och hans parti är i mina ögon en skamfläck för vårt land. Dock lever vi trots allt i ett demokratiskt samhälle och i det perspektivet måste också SD få delta i valdebatten som alla andra partier. Sen tycker jag att antifascisterna som stod bakom demonstrationen mot SD åstadkommer det helt motsatta med vad de hade ämnat med aktionen, nämligen att de ökar på uppmärksamheten för SD, å det är inte alls bra.

That´s all.
     

tisdag 14 september 2010

Tog tuben in till söder idag på morgonen, strövade runt ett tag tills kaffetarmen sa ifrån. Slank in på kafe Puck på Hornsgatspuckeln. För oss i den äldre generationen kan den vara mer känd under namnet Ellens där SVT barnprogrammet Tårtan spelades in i början på 70 talet. Medans jag surplade kaffe så åkte kameran upp som av en händelse och förbipasserande samt kafegäster plåtades.Små ögonblickshändelser som aldrig kommer åter, klart att personerna kan gå förbi en annan gång men det kommer att bli annorlunda.

fredag 10 september 2010

Hur ofta tänker du på hur tunnelbanestationerna ser ut? Den senast byggda tunnelbanedelen Kungsträdgården -Akalla -Hjulsta innehåller en massa fina konstverk och utsmyckningar av framstående konstnärer. Har man bara tiden och inte ska rusa till och från jobbet utan kan ta sig tid och strosa omkrig på perrongen och kolla in utgångar ska man få se en hel värld av konstverk. De bifogade här är från station Kungsträdgården. Kan det bli bättre än så här. Enligt de som vet är Stockholms tunnelbanestationer kända som några av Europas vackraste, tack vare de omfattande utsmyckningarna av framstående konstnärer. Så tänk på det nästa gång du färdas med tunnelbanan och skänk ett par minuter åt att kolla in dem.

Klart slut. 

torsdag 9 september 2010


Höstmarknaden gick av stapeln vid Skälby Gård i helgen ett fenomen som sker två gånger per år under hösten och våren. Hit går vi i stort sett varje gång det är marknad, precis som de som har stånden för det är till 99 procent samma personer från år till år. Samma grejer som de vill kränga på oss är det också, någon nyhet finns nog ibland. Men kul är det i alla fall och alltid stöter vi på någon bekant vi inte sett på år och dag. Unge herr William blev lovad av mormor att få köpa en bil hos bilmånglaren. Han har ju så ont om bilar? Inget lätt val då utbudet är så stort. Dock valde William efter moget övervägande en Chevrolet Corvette av 1957 års modell, ett bra val. På den tiden såg de ut som riktiga sportbilar ska se ut, dagens modeller ser för bedrövliga ut, men mullrar gott det ska erkännas.

Ten four and out.

tisdag 7 september 2010

Sergels Torg vid plattan, här är det fullt med valstugor och polispiketer och idag totalt åtta poliser varav sex manliga och två kvinnliga. Typiskt för de manliga poliserna är att de är snaggade å la combatsoldater och har skäggstubb och runt trettio årsåldern. Dessutom är de fullbehängda med mobiltelefoner, batong, pistol och en massa annat som vete fan vad de ska ha till. Polismannen på bilden hade dessutom solglasögon på sig och ingav ett mycket spänt intryck vilket ingen av de andra gjorde. Av någon outgrundlig anledning tar han tag i pistolen vid övergångsstället och släpper taget om pistolen först när grön gubbe dyker upp. Fortfarande undrar jag vad som rörde sig i hans arma huvud för någon hotbild existerade inte alls. Så varför göra en så provocerande handling? Jag får en kraftig magkänsla av att han inte alls är ett lämpligt polisämne. Kanske ett riktigt Clintan-ämne som skjuter först och frågar sen vid en hotfull situation? 

Over and out. 

fredag 3 september 2010


Jimmy Hoffa mäktig förgrundsfigur för fackföreningen Teamsters Union från 1957 till 1971. Efter att ofta ha anklagats för att ha kopplingar till den organiserade brottligheten och den undre världen dömdes slutligen Hoffa till fängelse för manipulering av en jury och bedrägeri. Han avtjänade sitt straff fram till att president Rickard Nixon ändrade hans straff efter fyra år. Den 30 juli 1975, medan Jimmy Hoffa försökte återfå sin makt inom fackföreningen, försvann han mystiskt på parkeringen till restaurangen Machus Red Fox i Bloomfield Hills, en förstad till Detroit i Michigan. Man antog i allmänhet att han hade blivit mördad av maffian, eftersom han vid försvinnandet var på väg till ett möte med Anthony Giacalone (1919-2001), en capo i Detroit-maffian. Hoffas kropp återfanns aldrig och 1982 förklarade man honom officiellt död.
Men för sjutton han var ju med på Ålandsbåten i torsdags?