onsdag 30 december 2009




Kylan och frosten håller i sig blir bra kvällsbilder av det vädret, tycker jag i alla fall. Om en halvtimme infaller årets sista dag och det första decenniets sista dag av 2000 talet. Det har hänt en del under de hundra år som gått sen 1910. Betänk bara en sån sak som att kvinnor inte hade rösträtt för hundra år sen? Först 1921 fick kvinnor rösträtt i vårt land som vi så gärna tror är ett modernt och i tiden land, ger lite perspektiv kan man tycka. Två världskrig och en massa andra onödiga krig har passerat. Sovjetunionen kapsejsade, Berlinmuren föll. Det kalla kriget försvann officiellt men frågar du mig tror jag det fortfarande existerar fast i en annan form. Ryssland som det återigen heter rustar på ganska så bra och nog har Putin ambitionen att skapa en stormakt av det gamla Ryssland igen. Tiden lär visa om jag spår rätt.

Nytt decennium nya möjligheter.


Plusgrader och minusgrader i en salig blandning ger i alla fall lite frost på grenar och blad, alltid kul att försöka avbilda. Förkylningen ska vi inte tala om, på julafton kulminerade själva förkylningen för att efter julen övergå i en hosta som är otroligt enerverande. Jag misstänker en ung mamma för att ha delat med sig av den. Jag nämner inte vem så har jag inget sagt. Om ett och ett halvt dygn har det första decenniet av 2000 talet passerat, ett snabbare decennium vete sjutton om jag tidigare har upplevt. Vete fanken om vi inte är tvungna att försöka lugna ned nästa decennium så det åtminstone kommer att kännas som att det bestått av 20 år istället för 10 år. Tempot där ute i världen borde också dämpas ned en aning, många av de som har ett arbete tycks arbeta mer än 40 timmars vecka. Tänk om fler av dem arbetade mindre och därmed gav jobb till arbetslösa, bara en utopi jag brukar tänka på då och då.

That´s all

lördag 26 december 2009




Lite vintevyer från Kyrkbyn så här i julens sista skälvande dagar. Julen var som vanligt en matglad dag med trevligt sällskap. På förmiddagen i Bålsta hos sonen Andreas som nämts i tidigare inlägg, därefter i Skälby hos Malin med familj. Snuva och hosta har härjat i våra kroppar i mellandagarna men tycks vara på återtåg nu.
Visste du att enligt Krafts Foods Sverige AB är Aladdin viktigare än tomten på julafton?
Aladdin chokladask har länge varit ett viktigt inslag i många svenskars julfirande och varje år säljs 3.8 millioner chokladaskar av Aladdin och Paradis. I år fyller Aladdinasken 70 år och nya siffror visar att svenskar rankar Aladdin högre än självaste Tomten och Jesu födelse på Julen.
Detta enligt en undersökning som gjorts av omvärlds och analysföretaget United Minds på uppdrag av Marabou.
Nog fanken känns den undersökningen fejkad, eller??

Snart är julen slut slut.....

torsdag 24 december 2009

Ett snabbinlägg innan farfarn drar vidare till nästa ställe för att fortsätta fira jul på efter att ha firat med barnen och barnbarnen i Bålsta varifrån barnen och barnbarnen spriddes för vinden för firande av jul hos den andres föräldrar. Så är det och har alltid varit att det gäller att dela in julfirandet rättvis.

Jula på nu på Julaftonen.

onsdag 23 december 2009




Visst är det mumsigt snön ligger kvar ännu ett tag, en julafton med snö när upplevde vi det senast? Inte för att jag minns men det känns som mer än tio år ska ha gått sen vi sist var med om det. Rätta mig gärna om jag har fel. Kommer tomten i morgon? Vad tror ni? Har han inte en Whisky med sig blir han inte insläppt den saken är klar, hos mig alltså. Tomtewhisky vilken sort är det måntro, Skotsk eller Irländsk, kanske Japansk. Skulle ju också kunna vara Svensk whisky från Mackmyra. Definintivt inte från USA deras whisky är det vedervärdigaste som i den vägen har skapats smakar mest tjära om du frågar mig.

Jula på vet ja.

måndag 21 december 2009


Äntligen tillräckligt med snö för skidåkning, jag har i ett tidigare inlägg lovat att jag skulle dra ut på skidor om snön kom. Nu är den här och vid Viksjö Golfbana spåras ett ganska långt spår, hörde nån säga 4,7 km. Det tror jag stämmer för det tog ett tag att ta sig runt i spåret otränad på skidor som jag är och som man blir i södra halvan av Svedala. Vi har sällan snö numera. Trots allt verkar det som snön kommer att bestå över julen om än med nån plusgrad på julafton om prognosen slår in.
Nu går vi dessutom mot ljusare tider i natt når vi den längsta av mörka nätter för att sen minska den mörka delen dag för dag å så är det helt plötsligt vår. Men nu njut av snön för bövelen.

That´s all folks.

fredag 18 december 2009



I de sista skälvande minuterna innan solen gick ned för gott denna dagen, steg dimman med full kraft upp från Mälarens yta vid viken in till Görvälns Slott. Väderfenomen, fast jag antar att det betyder att Mälarens vatten är så mycket varmare än luftens temperatur som just vid det här tillfället var 10 minusgrader. Är nog som att komma ut från bastun och hoppa i sjön en kall vinterdag som jag testat en gång och nog ångade jag som sjön den gången.

And all that water,



Snö med minus tio grader och solsken därtill bättre kan det inte bli. På min morgonpromenad fångade jag en del smycken i naturen, bland annat vår ros som bara för drygt en månad sen blommade mot alla odds. Men nu definitivt är stoppad av kylan, knopparna är kvar, hur är det med dom överlever de och blommar i vår eller bildas det nya? Nån som vet? Rosorna i minneslunden invid kyrkan här Kyrkbyn kämpar på de också, tappert måste man säga.

That´s all folks.



Thirsty Club tog sin årliga julresa med Viking Line i går från Kappelskär. I bussen till Kappelskär kom det ett oroligt mobilsamtal, ska ni verkligen ut och åka båt i den här blåsten och kraftiga snöfall. Såg alldeles lungt ut från bussen ute i naturen. OK det såg lite blåsigt ut från restaurangen när man kollade granen i båtens för, kraftig sidvind som gjorde turerna mellan bord och serveringen lite osäker eller vinglig kan man säga. Efter en timme var det lungt på avee som rospiggen säger. Janne Krantz (från Iggesundsgänget) med en Robert Damberg underhöll på hemresan med skabrösa skrönor och mycken god musik. En viss person drog i sig 19 cl redan vid julbordet och lite till under resans gång. En trevlig resa hade vi.

Klart slut.

onsdag 16 december 2009


Nu börjar det likna vinter med all snö som kom igår, tyvärr räcker det inte för att kunna dra ut på skidor i skog och mark. Behövs minst lika mycket till för att snötäcket ska räcka till för att lägga upp ett skidspår. Jag har inte åkt skidor på lången på en fem sex år här i Stockholmstrakten. Tror att det var 2003 som snön låg kvar hela februari, då var jag ute i motionsspåret nästan varje dag. Skulle vara så jäkla kul om vi kunde få uppleva en sån vinter i år igen och jag lovar i så fall att skidorna kommer att tas ut ur förrådet och vallas enligt konstens alla regler.

Mera snö vill vi ha...

tisdag 15 december 2009



Härligt att få vakna upp till en riktig vinterdag, flingorna faller ned så sakteliga i en konstant ström nu. Faktiskt under hela förmiddagen. Grannen som har midsommarstången kvar året om får jag nog hålla koll på ifall han tänker passa på att ha midvinterblot nu när snön äntligen har kommit. Den vill jag inte missa. Prognosen för snön verkar lite förvirrande, igår läste jag i nån avisa att räkna inte med att snön ligger kvar till jul och idag så står det att det finns goda chanser att snön blir kvar över julen. Ja sanningshalten i våra tidningars artiklar kan diskuteras, det enda vi med säkerhet absolut vet är sant som står på pränt i dem är priset.

Men snö är det å gott är det.

måndag 14 december 2009

Ett fönster som sett mycket ljus komma och gå under 126 år. Var är vi undrar säkert läsaren jo vi är tillbaks till Steninge slott som jag skrev om för ett par dar sedan. På övervåningen i stenladan som byggdes 1873 finner man den här vackra dörren med fönster ut mot en äng där jag tänker mig att hölassen stod på rad för att bärgas upp till övervåningen under skördetiden. I min fantasi tänker jag mig också att arbetshästar och ridhästar samsas om hagens bete där ute bakom bakom glaset. Kanske Axel von Fersen grenslade ridhästen där för att ta sig till Stockholms stad den där ödesdigra dagen 20 juni 1810 då han lynchades av folket på grund av ett falskt rykte om att han skulle ha varit ansvarig för Kung Karl den 13:des död.

Så kan tankar flykta iväg.....

Koncentrerat är vad det är.




Alla är inte intresserade att pyssla med julgrejer när det finns annat att utforska.

Barnen behövde en stunds avkoppling från pysslandet med Mamma Mu, tio minuter sen var mamma Mu ointressant.

På Lucia har vi julpyssel och julbak som tradition hos oss för våra barn och barnbarn. Vi startar förmiddagen med tomtegröt sen är det pyssel med grejer till julen och granen och vad man nu vill skapa för något. Samtidigt pågår pepparkaksbakning så ingen behöver vara utan sysselsättning. Kaffe och glögg ingår naturligtvis under handarbetets gång allt serverat av kökspersonalen som tillika håller med middag innan dagens slut. Appropå slut så kan jag nämna att vi var alldeles slut vi också efter att alla gått hem.
Jag har nämt ordet jordbävning i ett tidigare inlägg här i min spalt, och så är det och ska det vara när sju barnbarn kommer samman och då är det två av dem som inte lämnat krypstadiet ännu.
Så hur ska det inte bli i framtiden när de är med och leker, och fler lär de bli i framtiden.

lördag 12 december 2009



Idag kom det en gnutta snö, välkommet var det men alldeles för litet. Bara så det blev ett lätt puder på marken och det mesta är nu bortsmält. Men i nästa vecka då minsann ska det komma rikligt med snö om vi får tro väderprognoserna. Tyvärr slår de alldeles för ofta fel. Ett vitt landskap är vad vi vill ha nu. Vår tomte står på trappan och väntar han också på den där utlovade snön, fast han ser glad ut oavsett väder.

Tomten hälsar.

fredag 11 december 2009




Varning grabbar och gubbar, om ni tänker er att kolla in julmarknaden vid Steninge Slott så håll i plånboken. Tusen spänn gick åt på en halvtimme idag när vi var där och det gick lätt ska jag säga. Skojade med kassören att hit har vi inte råd att åka någon mer gång, det var nästan så han höll med. Om sanningen ska fram så är nog den här julmarknaden en av de bästa i Stockholmstrakten. Många sorters olika fina hantverk och en massa goda julsaker att köpa förståss. Dessutom är marknaden inomhus inne i den stora rymliga ladan, rekommenderas.

Klart slut.

onsdag 9 december 2009




Spottkoppen på centralen har blivit med gran som dessutom ändrar färg med cirka tio sekunders mellanrum. Samtidigt pågick ett spelmecka där man kunde testa nån sorts bilsimulator bland annat och en massa spel typ Nintendo Wii, en kille testade att spela golf mot Tiger Woods, borde ju vara lätt att slå honom i dessa tider då han troligen är ur balans. De vill nog få det här till årets julklapp och de unga grabbarna var inte sena att testa bilsimulatorn.

Såg kul ut får jag medge.