fredag 6 november 2009

Under sommaren plåtade jag rätt många humlor och kunde konstatera att de ofta varierar i storlek och utseende. En del kunde jag se har lång tunga medans andra har kort bland mycket annat som skiljer dem åt. Vad jag kunnat utläsa är det här en mörk jordhumla som är en insekt i överfamiljen bin, kallas även stor jordhumla.
Så här står det i Wiki.
"Den mörka jordhumlan är vanlig i trädgårdar, jordbruksmark och slättbygd. Den uppträder även i stadsbebyggelse. Humlan besöker ofta långpipiga blommor, då den med sin korta tunga inte kan komma åt nektarn på vanligt sätt, biter den hål på blomman vid nektargömman. Boet inrättas ofta i övergivna sorkbon under jord."
Vidare står det att det finns 39 arter av humlor i Sverige, bland dessa finns en som heter Lappsnylthumla. Här kan jag inte låta bli att undra hur den fick det namnet? Snyltar han på Lapparnas matförråd eller, nej då det fick sin förklaring den är vanlig i skandinaviska fjällkedjan och snyltar på Lapphumlan. Men säger vän av ordning hur har lapphumlan fått sitt namn då??
Ja det vete fåglarna, kanske.

Håll avtryckarfingret varmt där ute nu.

Inga kommentarer: