måndag 30 november 2009



Tredje januari 2008 hade vi vinter i ett par dagar, de här vyerna är från den dagen. Om jag minns rätt var årets vinter ett par dagar den också. Det är ju för ynkliga vintrar vi har numera ungarna hinner knappt ta ut kälkar, skridskor och pulkor innan det är över. Det är ju tur att det finns en och annan konstfrusen ishockey rink där de får testa sina julklappsskridskor. Å nu kommer en gammal mans minnen för när jag var i kidsens ålder då var det fan i mig vinter i minst två månader och rinkarna där vi höll till och spelade hockey var inte konstfrusna utan naturligt frusna av vintern. Kallt var det också att gå hem efter en eftermiddags hockeyspelande
fingrarna frös till små isklumpar som tinades upp i handfatet när man äntligen kom hem. Jävlar så det stack när de tinade. Å inte bara det, vi klarade av att själva ta oss till och från idrottsplatserna, idag är det curlingföräldrar som stressar stan runt med idrottsutövande ungar.

That´s life folks.....

söndag 29 november 2009


Morgonen bjöd på vackert väder med sol! Men vad hände sen vid tolvtiden, moln började dyka upp på himlen och luftfuktigheten kändes helt plötsligt nära 100%. Läste att för att dimma ska uppstå krävs att luften är mättad med vattenånga sen behövs det kondensationskärnor (mikroskopiska partiklar i luften – rök, stoft, damm) på vilka vattenångan kan kondensera.Dimma uppstår antingen när fuktig luft avkyls till daggpunkten (strålningsdimma och advektionsdimma) eller när luftens fukthalt ökas (frontdimma och sjörök).
Han är bra rolig den där pajsarn uppe i himlen när han driver med oss stackars nordbor som behöver mycket sol som kompensation för de långa numera blöta vintrarna.

torsdag 26 november 2009





Görvälns Slottsträdgård har en mängd intressanta konstverk utställda året runt, en bit bakom slottet vid ett rött boningshus finns en helt annan sorts konst att betitta. En konstnärs alster utställda över hela trädgården, skapat av överblivet material. Vilken fantasi och kreativitet finns inte här, uttjänta bildelar, plåtbitar en fjäder från ett väggur gamla elektronikdelar som är sammansatta till alla möjliga och omöjliga installationer. Alla typer av gamla grejer finns repsenterade här. Har du vägarna förbi rekommenderar jag en tittin, riktigt kul att titta på den här skaparglädjen.

tisdag 24 november 2009



I dag pumpar jag upp regnvåta kvällsbilder från i lördags då jag vecklade ut stativet med kamera utanför porten och sköt av ett par skott. Ska det fortsätta att vara grått resten av november, alltså inget kul fotoljus utomhus alls så tryter inspirationen i alla fall för mig. Regnar det så går det i alla fall att få till kvällsbilder med fint glitter i asfalten, alltid något.

måndag 23 november 2009


I helgen fick vi besök av Wille, fram åkte blå racerbilen som han drog en repa med runt kvarteret. Det är klart vi hängde på så han inte skulle välja att köra på stora vägen, han har inte kort för det. Å det var stora repan förbi Lasse-Maja och hotellet och så hem igen för välbehövlig vila. Rosenbuskarna som syns bakom Willebilden hade slagit ut? Nu i november, märkliga tider är det.
Flera blomknoppar är på gång, följer med spänning om de också vågar sig på att slå ut.

Wille skulle behöva järnskodda skor när han kör racerbilen eftersom han släpar skospetsarna i backen när han drar fram skorna till ge fartläget. Nyköpta stövlarna blev ganska illa skadade.

Så kan det gå.....

söndag 22 november 2009




Mera Slussenbilder. Här är vi många som gillar att skjuta bilder, och bra är det för snart
rivs det och är borta för alltid. Sen kan vi med nostalgiska ögon blicka tillbaka på våra foton.
De byggnadsförslag vi hitills fått se ser i alla fall i mina ögon förfärligt sterila ut.
Utan tvekan måste Slussen renoveras innan den sjunker ned till Mälarens nivå. Senast utlovade byggstart är 2012. Slussens ombyggnad har uppskattats till en kostnad av cirka 6,5 miljard kronor?? Ofantlig summa man kan ju inte låta bli att undra hur länge projektet kommer att pågå. Fem tio år kanske, eller?

torsdag 19 november 2009



Gamla stan tycks vara lika populär året runt för turister i alla fall utmed Västerlånggatan där affärerna med krimskrams ligger. Som säljer Svenska sovernier tillverkade i Kina eller i något annat land på andra sidan jordklotet, märkligt. De andra gatorna i gamla stan är oftast folktomma men är minst lika intressanta fast då mer historiskt och där går det att flanera utan att hela tiden parera och väja för turister. Rekommenderas att testa.

Det var dagens HasseL

onsdag 18 november 2009



Dagar som nu i november med ständigt grå himmel vad kan man göra då som är meningsfullt? Mina tankar förirrar sig till en kall öl på nåt hak inne stan, tillsammans med vänner snackandes om det existentiella läget, eller bara kika på folk och snacka skit, lösa världsproblemen. Hoppas att det går i uppfyllelse imorgon då det är dags att träffa torsdagsgubbarna. Påkarna har varit förjävliga i en vecka nu med värk, besökte naprapaten idag som vred och vände och drog i lederna. Fixade ryggen där allt skit sitter, det lät som rena kulsprutesalvan när ryggraden rätades ut. Låter ruggigt när det sker men ack så skönt när det är klart.

You better dance now, som tjuren från Wales sjunger.....

söndag 15 november 2009

Lille Lucas har just döpts.

Ralf fixar med ramar innan hängning.

Christer påbörjat hängning av foton.

Lördagen var en fulltecknad dag, Vällingby Fotoklubb hade vernisage på Trappan i Vällingby
en utställning som pågår till den 3 december för den som vill glutta på våra alster. Bilderna på Christer och Ralf är från fredagens hängning. Vernisagen besöktes av långt fler än vi hoppats på.
Vi förärades också besök från ett par andra fotoklubbar från Stockholm, bland annat Danderyds FK pch Enskede Fotoklubb. Extra kul tyckte vi.
Jag hann med en timme på vernisagen sen vidare till Kalmar kyrka utanför Bålsta där min sonson Lucas döptes. Efter dopet var det som brukligt kaffe med tårta och alla sådana tillbehör i församlingshuset och en massa släkt och vänner.



Fredagskvällen bjöd på garagerock med grabbarna som kallar sig Paint Shop Boys, de jobbar på Nordsjö färg som jag nämt i ett tidigare inlägg, därav namnet. En liten replokal som verkligen ligger i ett garage hade för kvällen pyntats med barbord och barstolar och väggarna snyggt draperade med svart tyg, plus en del dekorationsslingor, en soffhörna med mera förhöjde stämningen. En mysig kväll med svängig musik, lite öl, lite chips och jordnötter vad kan man mer begära. Det är bara att lyfta på hatten för grabbarna och tacka för ett kul initaiativ.

torsdag 12 november 2009

Tantolunden plåtad från nya Årstabron.

Liljeholmsbron också plåtad från nya Årstabron.

Nya och gamla Årstabron vid södra fästet.

Thirsty Club möttes på söder och restaurang Rosen, lagom tills vi käkat färdigt sken solen.
Prisa gud här kommer skatteåterbäringen, ungefär så kändes det. Jag har i alla fall inte sett nån sol på 14 dagar och vinterjackan som åkte på i morse blev rena termosen. Alltnog vi promade över Årstabron tog till vänster förbi Årsta gård utmed vattnet och kom så småningom till Skanstull där vi tog oss över via den gamla bron upp på södermalm igen. Givetvis besökte vi gubbdagiset i det här fallet Kjell & Co, Janne behövde inhandla lite nödvändiga dataprylar. Sånt är viktigt för oss tekniknördar, å vad ligger nära intill butiken om inte... Just det Gröne Jägaren där vi äntligen fick belöning för vår flit på promenaden med en bärs, närmare bestämt en Mariestadare. Vornär smager en Mariestadare best, ver gang. Strax innan vi kom till Jägarn slutade solen att skina, ett tecken att vi skulle ta en öl alltså.

Keep on clicking out there.

onsdag 11 november 2009

Här är det koncentrerat eller hur, vaken blick och fit for painting.

I dag målade vi, Agneta och jag hemma hos Sara, ja Sara med naturligtvis fattas bara. Vi hann med att stryka färdigt hallen och sovalkoven. Rätt bra marscherat men vi var ju tre stycken med rollen i högsta hugg, då ska det gå som smort. Nu är det en hel del kvar att måla, vi får se om Sara hör av sig med önskemål om fler påhugg. Sen kom Nathalie tillsammans med mamma Malin på besök, hon fick dock ej måla, så små rollar hade vi inte. I stället fick vi anledning till en paus och jollra lite med den unga söta damen. Det är konstigt vad kroppen protesterar vid arbeten som dessa, det blir ju att stå i lite konstiga ställningar emellanåt och det känns så här efteråt kan jag berätta. Men som min gamle polare Lasse säger det är gamla grejer man går och bär på. Det ska kännas i den gamla kroppen alltså. Så är det.

Klicka på där ute nu, klick klick.

tisdag 10 november 2009


Långt ifrån alla växter har gett upp i naturen, de här två såg så vackra ut där de stretade på och trotsade kung Bore. Nu har solen lyst med sin frånvaro i 11 dagar och det är enligt min mening ett alldeles för långt uppehåll. Har försökt lägga en solbeställning varje dag men inte fanken blir jag lyhörd. Bra promenadväder är det i alla fall man behöver inte riskera att bli svettig, lagom snabb promenad och kroppstemperaturen blir lagom den också.


Vällingby Fotoklubb hade igår vinfotografen Claes Löfgren som gäst och föredragshållare. Claes tog oss med ut på en vinresa över hela världen, ena stunden var vi Frankrike och så hopp till Australien, Sydamerika och så Spanien och så flöt det på land för land. Kunde konstatera att det inte var många vinproducerande länder han inte besökt. Tillsammans med Bengt-Göran Kronstam (vinjournalist i DN bl.a) har Claes producerat böckerna "Vinets Magi" samt "Smakens Magi". Jag passade på att köpa vinets magi, en bok med många fina bilder från vinets värld och många receptförslag med bilder på maträtter och förslag på vin som passar till. Vi var rätt många som passade på att handla bok av honom, signerade dessutom.

Klicka på där ute nu.

måndag 9 november 2009




I söndags var det Fars dag och mina barn och barnbarn kom på kaffe och middag. Överst är det Anton som spänner musklerna inför morfar med kameran. På nästa bild är det Ellen och Lucas som poserar glatt med hjälp av mammornas enträgna böner om leenden. Nästa är Jonathan som är helt koncentrerad på diverse leksaker. Sista bild är Nelly som är i lästagen också hon helt koncentrerad. Att dessa fem klarar av att skapa en mindre jordbävning kan jag intyga, men det är ju lätt att plocka upp efter dem och så ser man golven igen. En mysig dag för farfar/morfar. Keep on klicking on your camera.

lördag 7 november 2009

En dag som den här med en himmel som är så grå och tung att den nästan känns på ens axlar blev jag genast på bättre humör när jag bläddrade bland alla bildfiler och fann bilden på aspsoppen. Trots att mossan försöker stoppa soppen att växa trotsar han den nedtryckande kraften och växer sig stor och grann, och det oavsett väder. Så är det, lite grått ute vad gör det, snart kommer det nya väder.

fredag 6 november 2009

Under sommaren plåtade jag rätt många humlor och kunde konstatera att de ofta varierar i storlek och utseende. En del kunde jag se har lång tunga medans andra har kort bland mycket annat som skiljer dem åt. Vad jag kunnat utläsa är det här en mörk jordhumla som är en insekt i överfamiljen bin, kallas även stor jordhumla.
Så här står det i Wiki.
"Den mörka jordhumlan är vanlig i trädgårdar, jordbruksmark och slättbygd. Den uppträder även i stadsbebyggelse. Humlan besöker ofta långpipiga blommor, då den med sin korta tunga inte kan komma åt nektarn på vanligt sätt, biter den hål på blomman vid nektargömman. Boet inrättas ofta i övergivna sorkbon under jord."
Vidare står det att det finns 39 arter av humlor i Sverige, bland dessa finns en som heter Lappsnylthumla. Här kan jag inte låta bli att undra hur den fick det namnet? Snyltar han på Lapparnas matförråd eller, nej då det fick sin förklaring den är vanlig i skandinaviska fjällkedjan och snyltar på Lapphumlan. Men säger vän av ordning hur har lapphumlan fått sitt namn då??
Ja det vete fåglarna, kanske.

Håll avtryckarfingret varmt där ute nu.

torsdag 5 november 2009


Småregn och småblåst hela dagen, ej speciellt upplyftande. Vi satt och höll ut på lunchen på Bar och Kök länge innan vi tog oss till närmsta större bokhandel där vi botaniserade utan att hitta nåt bokverk utom Jan i Tumbabwe som köpte en megatjock bibel om Windows 7. Sen trotsade vi vädret och promenerade till slussen och restaurang Strömmen som öppnat igen i ny regi efter en tids stängning. Här är det en magnifik utsikt över inloppet till staden och ölen smakar extra bra till den vyn. Lasse från Tumbabwe gav fingret när jag tog upp kameran och satt kvar där tills jag slutade klicka, trist kille. Men så är han älsdt också.

That´s all today folks

onsdag 4 november 2009



Pendeln in till Södra Station och promenad till fotolabbet Crimson för att hämta mina foton till Vällingbyfotoklubbs utställning på Trappan i Vällingby med vernisage den 14 november. Utställningen pågår till den 3 februari, vi är 8 medlemmar som kommer att hänga ut våra alster
missa inte den vetja. Därefter smet jag in på Galleri Kontrast och kollade in Stockholmsbilder 1926 till 1946 av den legendariske pressfotografen Karl Sandels. Från galleriet är det nära till Stadsmuseet, de har en utställning som heter Pressbilder från Svenska Dagbladet 1924 till 1959
och den var ovanligt stor för att vara en fotoutställning på Stadsmuseet. Är man foto och historieintresserad är båda utställningarna ett måste. Skitbra för att prata uttrycklig svenska. Avslutade med att ta ett par skott på slussen där saltsjöbanans tåg kommer in.

That´s all today folks.