lördag 31 oktober 2009



Lyssnade på Ekerö Renässansblåsare på alla helgons dag i Järfälla kyrka. De spelade på en drös av olika sorters äldre träblåsinstrument och framförde musik från 1400 talet och framåt. Förvånansvärt glad musik, inte mycket som gick i moll där inte. Nåt enstaka stycke var lite träligt men i stort en positiv musikupplevelse. Måste också säga att jag imponeras av musikerna som lärt sig spela på de här konstiga och ganska så svårspelade instrumenten.
Som ni ser så hade ett litet helgon med svärta runt ögonen smugit sig in i kyrkan oss andra till varnagel.


Stockholm Stad städernas pärla. Visste du att Stockholms kommun har cirka 800 000 invånare och tätorten Stockholm cirka 1.2 millioner invånare medans länet har knappt 2 millioner.
Att huvudstaden är säte för 45% av alla svenska företag med över 200 anställda och svarar för 35% av landets BNP. Att det var Birger Jarl som grundade staden på 1200 talet vet vi nog alla.

That´s all folks.

onsdag 28 oktober 2009




ToJen önskar få se mer bilder från Pittsburgh så här är några till. År 2008 i oktober fyllde staden 250 år. Detta firades med tre otroligt stora fyrverkerier samtidigt, en i varje flod runt The Point där de tre floderna rinner samman. Fyrverkerierna varade i en halvtimme utan avbrott, packat med folk utmed flodstränderna på broar och ja överallt!

Vid minnesmärket the point hade Fransmännen ett fort och med hjälp av vissa indianstammar höll de kontroll över en stor del av norra USA. Fransmännen kastades ut av Britterna och vad det gäller Pittsburgh skulle det ha skett 1758 om jag förstått det rätt och staden räknar sin födelse till detta år.
Lite längre fram i historien samlas representanter för 13 kolonier till kongress 1774 och 4 juli 1776 förklarar kongressen kolonierna självständiga genom The Declaration of Independence och utropar The United States of America . USA:s nationaldag firas till åminnelse av denna händelse.

tisdag 27 oktober 2009


Trots gråa och regntunga skyar blev det ett par skott, färgerna i vår herres hage är inte att förakta på hösten. Trots att löven förr eller senare nu faller till marken så ligger de där och håller färgen i flera dagar, till och med i veckor innan förmultningen sätter igång.

söndag 25 oktober 2009



Kollade in rockbandet Planet-B på restaurang Tre Kockar i Spånga igår, vi hann med en Biff Angus eller vad den nu hette som var smaskig med BBQ-sås och grejer till innan banden började showen. Först upp på scen var The Rewire ett Countryrock band som var ypperligt bra, blev inga bilder på dem dock köpte vi deras CD-skiva, också den mycket bra. Efter dem klev Planet-B upp på scenen denna gången with Very Special Guest Perry Stenbäck, Grammy award winner som årets instrumentalist 2009 i Danmark. Han kom också på delad andra plats i Ekstrabladets avstämning av Danmarks bästa gitarist. De rockade loss fett som ungdomarna säger, svängde bra kan jag bara säga. Kul kväll med svängig musik kvällen lång.

That´s all folks.

torsdag 22 oktober 2009



Lasse i Tumbabwe


Jan i Tumbabwe

Jan i Älvsjö

Hjördis i Älvsjö.


Torsdagsklubben skapades i februari 2003 som ett resultat av att vi blev avpolletterade från Ericsson, det var många som fick lämna det sjunkande skeppet det året. När någon månad gått blev vi alla varse vilken vinstlott vi dragit, fria att göra vad vi ville med vår tid. Jan i Älvsjö är egentligen en ickeericsson eftersom han tillkommit i klubben p.g.a att han är lierad med Hjördis genom äktenskap. Dock ska tilläggas att han troligen också varit anställd på ericsson nån gång, de flesta brukar ha varit det. Under årets varma tider är vi sex med Jan-Erik som nu tillbringar den kalla årstiden i Torrevieja alltså är han inte med i denna presentation. Sen dess träffas vi varje torsdag i stort sett hela året och äter en god lunch på nån trevlig restaurang för att sen ta en lång eller kort promenad som avslutas med en stark på närmsta pub. eller så besöker vi nån utställning eller annat intressant evenemang.
Alltnog dagen till ära intog vi en luguber lunch på restaurang Rosen som lustigt nog ligger på Rosenlundsgatan, kan det ha med namnet att göra tro? Därefter promenerade vi via den nya pendeltågsbron till Liljeholmens nya centrum som invigdes idag, stort som alla likriktade gallerior är numera. Rätt mycket jippon och extrapriser som lockade en enorm massa människor till galleriet, va fan jobbar inte folk numera.

tisdag 20 oktober 2009


Enligt Wikipedia betyder ordet "höst", "skörd" och är besläktat med "hösta" och "inhösta", det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden.
Enligt SMHI är definitionen för höst att dygnsmedeltemperaturen ska hamna i intervallet 0 till 10 plusgrader. Höstens väg in över landet kan beskrivas i fyra steg.
Uppvärmingen från solen avtar, ökade temperaturskillnader, fler och kraftigare lågtryck, och kalluftsutbrott. Så var det med det alltså.

måndag 19 oktober 2009





Från The Strip är det en halvtimmes bilfärd till Aleta Street i Sharpsburgh. Här bor min dotter med sin amerikanska familj sedan många år. Först åker vi över nån av alla Pittsburghs broar, staden lär ha 446 broar och är i så fall världsledande vad det gäller antalet. Hur som helst vart man tittar så nog fasen finns det en bro.
Så är det också tre stora floder som flyter genom staden Alleghenyfloden och Monongahelafloden som flyter samman till Ohiofloden som i sin tur mynnar ut i Mississippifloden. Vi tar alltså över till andra sidan Alleghenyfloden och svänger höger åker en stund utmed floden. Sen vete fasen hur det går till men vi når så småningom Aleta Street och Sharpsburgh.

fredag 16 oktober 2009





The Strip finns i många av USA:s städer men just denna finns i Pittsburgh som ligger i staten Pensylvania. The Strip följer floden Allegheny River in till downtown Pittsburgh. The Strip har från att ha varit ett gammalt slumområde blomstrat upp till kulturkvarter (Historic Market District) dit många av stadens invånare åker och handlar i småbutikerna på lördagar.

tisdag 13 oktober 2009




Vi var ett gäng fotoentusiaster som gav oss ut i Stockholmsnatten i mitten av maj. Kvällen började bra med skön försommarvärme, vartefter kvällen led så föll temperaturen och när klockan passerat 23.00 blev det riktigt kallt om händerna och så småningom frös vi rejält helt och hållet. Vi gav snart upp och retirerade till bilarna där vi vred upp värmen på högsta effekt. Vi tinade så sakteliga upp och var rörande överens om att en rygga med varma tröjor, mössa och vantar skulle tas med vid nästa tillfälle.

lördag 10 oktober 2009




Tidig lördagmorgon, solen har ännu inte tinat frosten från löv och mark. Stillheten bryts endast av en hund som kommer fram och vill hälsa men kallas tillbaks av sin husse innan jag hinner säga hej. Huldrorna dansar på sjön när jag kommer fram till den, tyvärr blev det solreflexer i bilderna jag tog så de kasserades.

onsdag 7 oktober 2009




Solrosor efter en frostnatt, jag får alla möjliga och omöjliga associationer när jag tittar på de här vackra växterna. En liknar en hatt en annan törnekrans. en tredje påminner om en gatlykta.
Liknelserna kan antagligen bli hur många som helst. Du vet väl att alla bilder på den här bloggen är klickbara för ett större format.

fredag 2 oktober 2009





De här grabbarna jobbar på Nordsjö Färg, vad de heter som band vet jag inte men låt oss kalla dem för Nordsjö Rockers. På sensommrarna river de räcket på altanen hos en av arbetskamraterna och förvandlar den till en scen. Nedanför scenen står vi andra, släktingar, vänner och bekanta och mumsar i oss vin med tilltugg och njuter av de gamla gubbsens framträdande.